Lähes jokainen, joka ei ole edes käynyt Singaporessa tietää, että purkka on siellä kielletty ja muistaa sen myös keskustelussa mainita. Singaporen lainsäädäntö on tiukka, mutta silti on miltei koomista, kuinka purkkakielto on iskostunut ihmisten mieliin, koska se hieman vääristää mielikuvaa koko paikasta.
Singapore on monipuolinen ja viehättävä vierailukohde, jossa saa pehmeän laskun Kaakkois-Aasiaan. Tarjolla on upeita luksusostareita hienoine ravintoloineen, joissa voi luulla olevansa missä tahansa suurkaupungissa, mutta aitoon aasialaistunnelmaankin pääsee aterioimalla paikallisten suosimissa hawker centreissa. Puistoja ja viheralueitakin on yllättävän runsaasti, vaikka Singapore onkin tiheään asuttu. Varsinkin kaupungin ulkopuolella voi jopa ihmetellä missä kaikki ovat. Turistille tiukka lainsäädäntö näkyy enimmäkseen runsaina kieltokyltteinä, mutta myös yleisenä siisteytenä ja turvallisuutena.
Hintataso on kalliimpi kuin muissa alueen maissa, mutta suhteellisen edullisestikin voi lomansa viettää, jos ei ole kovin perso alkoholille eikä syö turistipaikoissa. Ravintoloiden hintoihin tulee vielä lisäksi palvelumaksu ja vero, jotka ovat yhteensä lähes 18%. Alkoholi on kallista ja tuoppi olutta keskustan pubeissa maksaa helposti kymmenen euroa, mutta iltapäivisin on happy hour, jolloin hinta on edullisempi. Me suosimme hawker-ruokaa, joka maksaa muutaman euron annokselta ja 660 ml pullo olutta samassa paikassa viisi-kuusi euroa. Eikä näihin hintoihin tule palvelumaksuja tai veroja päälle. Hanavettä voi myös juoda, vaikka se maistuukin hieman erikoiselta.
Joukkoliikenne on tehokas ja sen käyttäminen edullista. Automaattiset metrojunat kulkevat muutaman minuutin välein, joten pitkää odottelua ei tule. Jo muutamankin päivän vierailua varten kannataa ostaa matkakortti, jolle voi ladata arvoa. Kortin käyttö on erittäin yksinkertaista, sitä näytetään metroon tai bussiin mennessä ja toisen kerran poistuttaessa. Matkan hinta vaihtelee alle eurosta alle pariin euroon matkan pituudesta riippuen. Samanlainen kortti on käytössä monessa suurkaupungissa. Kortilla on pantti, jonka saa takaisin, kun kortin palauttaa. Samalla saa takaisin mahdollisesti jäljellä olevan ladatun arvon.
Vaikka Singapore tarjoaa kulttuurimielessä pehmeän laskun Aasiaan, niin trooppinen sää on silti täyttä tavaraa. Lämpötila on 30 asteen molemmin puolin läpi vuoden yötä päivää, mutta korkea kosteus tekee ilmasta erittäin hiostavan. Kun ensimmäisen kerran kävelee ilmastoidusta tilasta ulos, tunne on epätodellinen. Alussa tuntuu miltei uskomattomalta kuinka voikin olla niin hiki koko ajan, mutta siihen tottuu muutamassa päivässä. Meillä on merinovillaisia t-paitoja, jotka toimivat tosi hienosti tropiikin säässä. Eivät tunnu kosteilta eivätkä haise. Puuvillapaidat kannattaa jättää kotiin ihan suosiolla, sillä ne liimautuvat ihoon ja alkavat haista. Sadekuurot ovat yleisiä ja saattavat olla rajuja. Vettä tulee kunnolla, kun tulee, mutta onneksi silti on lämmintä.
Meille tämänkertainen visiitti oli jo kolmas, joten emme juuri viettäneet aikaa ostoskaduilla, vaan kiertelimme laitakaupungilla. Aikaisemmilla matkoilla olemme käyneet mm. kasvitieteellisessä puutarhassa ja eläintarhassa, joka on hieno ja varsinkin lapsiperheelle pakollinen kohde. Toinen mahdollisesti lapsia viihdyttävä paikka on Sentosan saari, jossa voi poiketa Universal Studiolla ja hiekkarannalla. Gardens by the Bay on myös komea etenkin hämärän tullen ja käymisen arvoinen.
Toinen iso saari Pulau Ubin on hauska paikka ja aika luonnonvarainenkin. Asuimme Kallangin metroaseman vieressä, josta oli helppo ottaa bussi numero kaksi Changi Villageen ja sieltä edelleen vene. Venematka saarelle kestää kymmenen minuuttia ja maksaa parisen euroa suuntaansa. Saarella näkee villejä apinoita, liskoja ja villisikoja. Bussin päätepysäkillä Changi Villagessa kannattaa syödä vaikka lounas edullisesti.
1 kommentti “Singaporessa purkka on kielletty”