Japani hämmästyttää

Raideliikenne
Shinjuku on melko vilkas juna-asema Tokiossa.

Japanissa on kattava ja toimiva raideliikenne, jota kansalaiset mielellään käyttävät. Nopeat Shinkansen-pikajunat vievät matkustajat tehokkaasti eri puolille maata ja paikallisella tasolla junat sekä metro toimivat hienosti. Tokion Shinjuku on maailman vilkkain juna-asema, josta menee läpi n. 3,65 miljoonaa matkustajaa vuorokaudessa. Vertailun vuoksi, Helsingin rautatieasemalta sama matkustajamäärä kulkee reilussa kahdessa viikossa.

Junankäyttäjiä Osakassa.
Junalla matkustaminen on Japanissa suosittua.
Kohteliaisuus

Japanilaiset ovat ylenpalttisen kohteliaita joka käänteessä jopa niin, että turisti saattaa kokea sen kiusallisena ja hieman koomisena, kun kumartelulle ei tule loppua. Alkuhämmenyksen jälkeen asiaan tottuu ja se on oikeastaan aika mukavaa.

Tokio
Park Hyatt hotellin New York -baarista Tokion mittakaava havainnollistuu.

Tokion alue on 38 miljoonalla asukkaalla maailman suurin metropoli ja se on paikan päällä koettuna miltei käsittämätön. Kaupunki tuntuu jatkuvan rajattomasti joka suuntaan ja porukkaa riittää kaduille ja kahviloihin kaikkina vuorokauden aikoina. Siitä huolimatta kaaosta ei juuri ole, vaan ihmismassa liikkuu hämmästyttävän sulavasti suurimman osan aikaa.

Ginza, Tokio.
Shinjuku, Tokio.
Vessat
Vessan käyttöliittymä.

Japanissa ei tule hätä käteen, sillä siisti vessa löytyy jokaiselta metroasemalta, ostoskeskuksesta, puistosta ja niiden väliltä. Vessanpöntön varustelu voi hämmentää, koska monet pöntöt pesevät ja huuhtelevat hanurin, jos käyttäjä niin haluaa. Pönttö voi myös soittaa musiikkia, jotta mahdollinen ähinä ei kantaudu kopin ulkopuolelle.

Hintataso
Ramen lounaaksi edullisesti.

Japania pidetään kalliina maana, mitä se epäilemättä onkin, mutta ainakin suomalaiselle turistille hintataso on aika kohtuullinen. Lounaan saa tyypillisesti tuhannen jenin (n. € 8) molemmin puolin ja esim. Tokion metrolla pääsee aika pitkälle parilla eurolla. Majoituksessa voi päästä hyvinkin halvalla, mutta myös kalliilla riippuen siitä mitä haluaa.

Tyypillinen japanilainen lounaspaikka.
Ruoka
Sushi on aina herkullista.

Japanin ruokakulttuuri hämmästyttää laadullaan ja monipuolisuudellaan, jolla tässä tarkoitetaan sitä, että esim. eläimistä syödään lähes kaikki. Jos esim. raa’an lihan tai sisäelinten syöminen ei innosta, niin kannattaa tietää mitä japaninkielisen listan annokset oikeasti tarkoittavat. Ruoka on hyvää ja laadukasta, eivätkä varsinkaan sushi tai sashimi enää ole entisensä, kun niitä on maistanut Japanissa.

Siisteys
Roskat ja jäte on tiukasti hallinnassa Japanissa.

Suomalaiselle siisteys ei ole varsinainen yllätys, mutta silmiinpistävän siistiä Japanissa on lähes joka paikassa. Roskiksia sen sijaan ei meinaa löytyä, koska japanilainen vie roskansa mennessään.

Japanissa on autotkin siististi hyllyllä parkissa.
Tupakointi

Japanissa savuttelu ulkona julkisilla paikoilla on kielletty, mikä kuulostaa hienolta. Vähemmän hienolta taas kuulostaa se, että miltei jokaisessa sisätilassa saa röyhytellä tai ainakin sitä varten on varattu oma tila. On kuulemma jotain suunnitelmia, että vuoden 2020 Olympialaisiin mennessä tupakointisääntöjä tiukennettaisiin.

Muovi
Hedelmiä muoveissa.

Lähes kaikki on pakattu muoviin tai moninkertaiseen muoviin. Varsinkin ruokakaupassa ällistyttää kuinka jokainen hedelmä on yksittäispakattu muovikääreeseen, joka on laitettu muovirasiaan. Muovia ei säästellä kassallakaan, vaan muovipusseja ja -kasseja annetaan pyytämättä riittävä määrä mukaan.

0 kommenttia “Japani hämmästyttää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *