Saako olla pullaa?

Erilaiset pullat, munkit ja piirakat ovat suosittuja niin Suomessa kuin Malesiassakin. Vaikka maat ovat kaukana toisistaan, niin pullat näyttävät ensivilkaisulla samanlaisilta molemmissa maissa. Tarkemmin katsottuna malesialainen leivonnainen, joka muistuttaa erehdyttävästi suomalaista munkkia onkin currykanatäytteellä vahvistettu suolainen syötävä. Sama koskee valikoimaa kautta linjan, pullan näköisiä tuotteita on vaikka kuinka monta sorttia, mutta makuvaihtoehdot ovat tosi erikoisia, ainakin suomalaiselle. Samanlaisia pullia olemme nähneet myös Hong Kongissa ja Singaporessa.

Suosittuja täytteitä ovat kana, pekoni, keitetty kananmuna, nakit, juusto, tonnikala, sipuli, pavut, vihannekset ja curry. Joskus täytteenä on sekoitus edellä mainittuja. Makeitakin täytteitä on suklaasta marjoihin. Ehkä eksoottisuutta lisää se, että leivonnaisen ulkonäöstä on usein miltei mahdotonta päätellä onko kyseessä makea vai suolainen.

Pullia myydään yleensä konditorian tyyppisissä erikoismyymälöissä, joita on ostoskeskuksissa tai katutasossa. Hinnat vaihtelevat täällä Malesiassa euron molemmin puolin. Jostain hienommista myymälöistä saa myös eurooppalaistyyppisiä sämpylöitä, mutta ne ovat jo yli tuplasti kalliimpia.

Curry Dozo.

Ostimme testimielessä neljä erilaista pullaa ja arvioimme niiden makuja.

Ylhäältä myötäpäivään Cinnamon Apple Bun, Curry Dozo, Golden Blueberry Bun ja Cheese Boat.

Curry Dozo

Ulkonäkö muistuttaa tosi paljon suomalaista makeaa munkkia ja täytteenä on currykanaa sekä keitetty kananmuna. Koostumus on pehmeä ja rasvainen. Sormenpäistä suorastaan tihkuu rasvaa syödessä. Taikina ei ole makea, vaan neutraalin makuinen. Rasvan ansiosta maku on ihan ok. Täyte on tulista, mutta ei liiaksi. Curry on tuhdisti esillä ja suolaa on maltilla, mikä on hyvä. Kokonaisuutena ruokaisa ja maukas syötävä, mutta melko rasvainen.

Cheese Boat

Ulkonäöltään herkullinen ja voisi olla vaikka viineri. Varsinaista täytettä ei ole ja sen huomaa myös painosta. Koostumus on pehmeä ja pullamainen. Tekisi mieli sanoa, että melkoista huttua. Maku on aika tylsä, sillä edes juusto ei oikein nouse esiin. Kokonaisuutena melkoisen tyhjänpäiväinen eväs.

Golden Blueberry Bun

Ulkonäkö on herkullinen ja mieleen tulee hieman kotimainen hillopulla tai vastaava. Kahden pullalevyn välissä on marjahillotäyte. Koostusmus on jälleen pehmeän ilmava. Makunystyrät kokevat pettymyksen, sillä aromit jäävät varsin köyhiksi. Pulla on mauton, mutta täytekin on ihmeen vaisu, vaikka jotain marjojakin on mukana. Jos täyte olisi edes makeampi, niin sekin auttaisi. Kokonaisuus on vaatimaton eikä maultaan vastaa ulkonäköä.

Cinnamon Apple Bun

Ulkonäkö muistuttaa suomalaista korvapuustia ja on kenties vieläkin parempi kuin edellisessä. Miltei vesi nousee kielelle jo katsoessa. Taikina on pullamainen ja täytteenä on kanelia sekä omenaa. Koostumus on ilmava, mutta aavistuksen kuiva. Maku ei tässäkään vastaa ulkonäköä mitenkään. Kanelista ja omenasta ei juuri tule aistinvaraista havaintoa suussa, mutta silmillä voi mielikuvitusta apuna käyttäen tehdä jotain havaintoja.

Tämän suppean testin perusteella voisi päätellä, että kannattaa suosia suolaisella ja vahvasti maustetulla täytteellä terästettyjä pullia. Makeat saattavat näyttää herkullisilta, mutta eivät vastaa suomalaisen odotuksia maun suhteen. Paikalliset raaka-aineet vaikuttavat varmasti makuun, ja erityisesti maito ja voi ovat täällä lähes kokonaan tuontitavaraa.

0 kommenttia “Saako olla pullaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *