Lyhytkin reissu vaatii jotain etukäteisvalmisteluja. Meidän matkan kesto on epämääräinen, kuten myös reitti, joten kaikenlaista on otettava huomioon. Jo edellisille, lyhyemmille matkoille päivitimme rokotukset ja otimme lisäksi kolera- ja lavantautirokotteet. Meillä molemmilla on siis voimassa olevat rokotukset tuhkarokkoa, sikotautia, vihurirokkoa (MPR), poliota, kurkkumätää, A- ja B-hepatiittia sekä jäykkäkouristusta vastaan. Lisänä on tällekin reissulle kolera- ja lavantauti, ja extrana otimme vielä japanin aivotulehdusrokotteen. Aiemmille matkoille otimme myös kausi-influenssarokotteen, mutta nyt lähdemme reisssuun ennen kuin tämän vuoden rokote on valmiina.
Kolera- ja lavantautirokotteet otetaan suun kautta. Ainakaan viime reissuilla ei kärsitty ripuleista eikä muistakaan vatsaongelmista, joten ehkä rokotteet toimivat. Matkoilla on toki pidetty huoli normaalista hygieniasta, mutta olemme kyllä syöneet katukeittiöissä ja pesseet hampaita hanavedellä. Liiallinen varovaisuus ei ainakaan meille sovi, mutta jokainen toki tekee päätökset itse. Henkilökohtaisesti uskon, että monissa katukeittiöissä ruoka on jopa puhtaampaa kuin hienojen hotellien buffeteissa, joissa ruoka valmistetaan etukäteen ja se on pöydässä pitkän ajan. Katukeittiöissä ruokaa ei tehdä varastoon, vaan valmistetaan tilattaessa. Jääpalojen suhteen olimme ensin varovaisia, mutta matkan edetessä emme jaksaneet enää pingottaa.
Japanin aivotulehdusta mietimme jonkin aikaa, mutta kun reitti on vielä auki ja matka saattaa viedä kohtalaisen eksoottisiinkin paikkoihin, ajateltiin ottaa rokote. Eka annos saatiin lääkärissä, tokat hoidettiin ihan itse. Pakko kyllä todeta, että lääkärissä pistetty rokote oli vain jokusen euron kalliimpi kuin apteekista hankittu! (Rokote on siis melko kallis). Tästäkään rokotteesta ei tullut pistoskohdan paikallista kipua kummenpaa.
Japanin aivotulehdus on vain yksi hyttysten levittämistä kuumetaudeista, mutta muihin ei ole rokotetta. Myöskään malariaa vastaan meillä ei toistaiseksi ole lääkkeellistä suojaa, täytyy katsoa asiaa tarkemmin sitten paikan päällä. Tärkeintähän on suojautuminen hyttysenpistoilta, hyttysmyrkyllä ja/tai vaatteilla. Pitkähihaisen pitäminen onkin houkutteleva idea trooppisella alueella, mutta eipä kyllä innosta dengue, malaria tai chikungunyakaan. Tosin lohdutuksena voi ajatella, että jos jonkun kuumetaudin tropiikissa saa, paikalliset sairaalat osaavat sitä varmasti hoitaa. Rabies eli vesikauhu on myös riski monissa maissa, mutta altistuksen jälkeen selviää hengissä, kunhan vain saa rokotteen. Joten nyt jätettiin rokote ottamatta, ja toivon mukaan ei tarvitse mennä sairaalaan sitä hankkimaan!
Ja sitä mahdollista sairaalahoitoa varten on sitten vakuutus. Normaali matkavakuutus on yleensä voimassa kolmisen kuukautta, joten tätä reissua varten on räätälöity ihan oma vakuutus. Ilman ei kyllä uskalla lähteä, pahimmassa tapauksessa voi mennä omat ja muiden rahat sairaalareissuun ja kotimatkaan. Matkailu ei ole ilmaista, joten jos vakuutukseen ei ole varaa, ei ehkä kannata sitten lähteäkään postilaatikkoa kauemmaksi.
Julkisuudessa on ollut paljon keskustelua rokotteista ja rokotevastaisuudesta. Me molemmat olemme sen ikäisiä, että perusrokotteet on pistetty mitään kyselemättä. Mielestäni hyvä niin. Rokotteilla saa näppärästi immuniteetin monia varsin ikäviä tauteja vastaan. Ja mitä pitemmälle matkustaa, sitä jännempiä sairauksia eteen tulee. Kaikkea vastaan ei ole etukäteissuojaa, mutta miksi ei sellaista hankkisi jos se on mahdollista?
-Kristiina
0 kommenttia “Piikillä ennen matkaa”