Kambodza kutsuu

Eilen poistuimme Phu Quocin saarelta kohti Phnom Penhiä Kambodzaan. Nykyään tulee luettua ehkä liikaa ennakkoon tulevasta määränpäästä, mistä tulee joskus turhaakin tietoa ja ennakkoluuloja. Kambodzan maahantulosta ja siihen liittyvästä rahastuksesta kirjoitetaan kaikenlaista ja varmaan kirjoittajat ovat kokeneetkin sitä mitä kirjoittavat. Lukemamme perusteella olimme varautuneet livauttamaan korruptiodollarin suurin piirtein jokaisen kohtaamamme paikallisen kouraan matkalla lentokoneesta lentokentän uloskäynnille.

Maahantuloon liittyvistä lapuista riitti pientä puuhaa lyhyen lennon ajaksi.

Ennakkoluuloja vahvisti vielä lentokoneessa täytettävien lappujen määrä. Nimi, passin numero, lennon numero, osoite jne. piti kirjoitella neljään eri lappuun, mikä toisaalta antoi hieman tekemistä n. 40 min lennon ajaksi. Tuli vaan mieleen, että eikö tuonkin voisi jotenkin järkeistää niin, että yksi lappunen riittäisi. Lento oli erittäin mukava, sillä istuimme Qatarin Airbus A330 -koneessa, joka oli tulossa Dohasta ja teki välilaskun Saigonissa. Vaikka aasialaisten halpisyhtiöiden lennot ovat olleet hintansa väärtejä, niin silti Qatarin iso kone ja palvelu tuntuivat melkein luksukselta.

QR 970 saapumassa portille.

Meillä ei ollut viisumeita etukäteen hankittuna, vaikka se olisi mahdollista netin kautta tai erillisellä puhelinapilla, mutta olimme lukeneet, että etukäteen ostettu viisumi ei sitten aina kelpaakaan maahan saapuessa. Lentokentällä viisuminen hankkiminen oli kuitenkin tosi jouheaa ja hommaan kului korkeintaan 10 min, jos sitäkään. Isompaa ryysistä ei tosin ollut sillä hetkellä, mutta varsin vikkelästi kaikki sujui. Passitarkastus oli sekin kuin opetusvideolta, sujuvaa ja asiallista. Rahaa kului per lärvi tasan $30, joka on viisumin virallinen hinta. Kenellekään ei tarvinnut pulittaa korruptiomaksuja. Passijonossa aika monella oli etukäteen hankittu e-visa, jonka kanssa ei näyttänyt olevan ongelmia. Voi olla, että maarajalla on toinen käytäntö, mutta lentokentällä ainakin meidän kohdalla maahantulo oli sujuvaa ja antoi heti kättelyssä ennakkokäsitystä paremman kuvan koko maasta.

Seuraavat päivät sitten näyttävät millainen paikka Phnom Penh turistille on.

0 kommenttia “Kambodza kutsuu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *