Meillä oli Kuala Lumpurissa kerrassaan mukavat kolme viikkoa. Ei ollut kiire mihinkään ja koska kaupunki oli ennestään jo vähän tuttu, niin kaikki tekeminen tuntui sopivan helpolta. Paikallisen ystävämme Robinin mukana kuljimme paikoissa, jotka olisivat luultavasti jääneet väliin muuten, mikä kruunasi kokonaisuuden.
Kuala Lumpur on miljoonakaupunki, mutta keskustan alue on sopivan kompakti vaikka kävellen tutkittavaksi. Liikenne on aluksi hieman sekavaa, mutta totuttelun jälkeen jalan liikkuminen on suhteellisen sujuvaa. Malesiassa ihmiset ylittävät kadun mistä vain. Toki liikennevalojakin on, mutta punainen valo on lähinnä opaste. Mopoja voi tulla mistä vaan, mutta ainakin meidän kokemuksen mukaan ihmiset antavat toisilleen tilaa, kunhan sen vain ottaa. On turha odottaa, että autot antavat tietä jalankuljoille, on vain mentävä rohkeasti sekaan. Jalkakäytävillä pitää katsoa mihin kävelee, sillä äkillisiä korkeuseroja on tämän tästä ja sadevesiviemäreiden kannet voivat puuttua. Kävely on syytä ajoittaa aamupäivään, koska iltapäivällä on joko sietämättömän kuuma tai sataa.
Julkinen liikenne on erittäin edullista, mutta parin – kolmen hengen ryhmän kannattaa ottaa Uber tai Grab, joilla saa kyydin eurolla tai kahdella keskustan alueella. Kuala Lumpurissa kiertää maksullisten lisäksi myös neljä ilmaista bussilinjaa, jotka kattavat kantakaupungin hienosti. Ruuhka-aikaan matka bussilla saattaa kestää, mutta ei tosiaan maksa mitään.
Kun olimme kolmisen vuotta sitten ensimmäistä kertaa yhdessä Kuala Lumpurissa, meitä vähän häiritsi roskat ja likaisuus. Ilmeisesti nyt on silmä ja ajatus tottunut asiaan, koska tällä kertaa asia ei häirinnyt samalla tavalla. Edelleen kaupungilla näkyy roskia, muoviahan Malesiassa ei säästellä eikä kierrätystä harrasteta. Roskapusseja näkyy kadunvarrella, ja erityisesti iltaisin jonkin verran myös rottia, jotka löytävät kätevästi syötävää roskien seasta.
Ilmasto on trooppinen, onhan kaupunki lähes päiväntasaajalla. Lämpötila on 30 asteen molemmin puolin päivin öin, mutta tuntuu lämpöisemmältä, koska ilmankosteus on korkea. Aamut ovat yleensä poutaisia ja joskus jopa virkistävän viileitä (suhteellisesti ottaen), mutta keskipäivällä on jo lähes kuuma. Iltapäivisin sataa ja myös ukkostaa usein, mutta illalla on taas poutaa. Kun sataa, niin vettä voi tulla tosi rajustikin ja siksi on viisasta etsiytyä vaikka ostoskeskukseen pitämään sadetta.
Shoppailusta kiinnostuneille löytyy ihan tajuton määrä mahdollisuuksia isojen ostareiden merkkiliikkeistä katukauppiaiden kojuihin, joista voi ostaa merkkituotteen näköisversion hyvinkin edullisesti, varsinkin jos on hyvä tinkimään.
Paikalliset ihmiset ovat meille olleet aina erittäin ystävällisiä, eikä turistia kusta silmään esim. tuotteiden ja palveluiden hinnoissa. Taksikyydit ovat kuuleman mukaan poikkeus, sillä niissä on jopa paikallisilla ongelmia hintojen kanssa, mutta Uber tai Grab ovat luotettavia, niissähän hinta määräytyy etukäteen ja palautetta on helppo antaa. Isossa kaupungissa voi tietenkin sattua mitä vaan, mutta rikoksen uhriksi joutuminen on epätodennäköistä. Ihmiset ovat pikemminkin avuliaita, jos huomaavat tai arvelevat turistin olevan pulassa. Vakioreittien ulkopuolella liikkuva turisti herättää myös uteliaisuutta ja saimme vastailla kyselyihin niin kahvilassa, lounaalla kuin ostarin käytävilläkin. Englannilla pärjää hyvin lähes kaikkialla, mikä on hyvä, koska malajin kielestä ei ota selvää ihan helpolla.
Malesiassa on paljon muslimeita, mutta turistin elämään se vaikuttaa lähinnä alkoholin saatavuutena. Maassa on maailman kolmanneksi korkein alkoholivero, joka tietenkin heijastuu kuluttajahintoihin, eikä alkoholia saa ihan joka paikasta. Kuivin suin ei kuitenkaan tarvitse olla, sillä varsinkin Bukit Bintangin alueella on lukuisia länsimaisen tyylisiä baareja, joista saa lähes mitä tahansa alkoholipitoista juomaa. Happy hour on yleinen ja sen aika voi olla melkein milloin vaan. Silloin oluen tai drinkin voi saada kohtuuhintaan (iso tuoppi n. € 3) , mutta ei törkyhalvalla, kuten joissakin muissa Kaakkois-Aasian maissa. Viini on harvinaisempaa, eikä yleensä kuulu happy hour -tarjouksiin. Ruokailusta kirjoitimmekin jo erikseen.
Kokonaisuutena Kuala Lumpur on mielestämme mukava vierailukohde, jos kaupunkiloma kiinnostaa. Huonointa on rannan puuttuminen, mutta muuten lähes kaikki muu kääntyy positiiviseksi. Joku voi kokea alkoholin hinnoittelun negatiivisena, mutta meitä se ei haitannut, kun emme juopottele. Hintataso on hyvin edullinen majoituksen ja ruokailun osalta ja nehän muodostavat isoimman siivun matkabudjetista lentojen ohella. Liikkuminen on turvallista sekä kävellen että julkisilla. Pahimman lajin shoppailijakin saa himonsa tyydytettyä takuuvarmasti. Rantaa löytyy vaikka Langkawilta, jonne Air Asia lennättää Kuala Lumpurista miltei halvalla.
0 kommenttia “Kuala Lumpurissa viihtyy”